1970-1980: Η εποποιΐα του Γουέμπλεϊ

3 Ιανουαρίου 2011 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού είχε βρεθεί ο Λάκης Πετρόπουλος. Με τον παλιό τους παίκτη στο «τιμόνι», οι πράσινοι κατέκτησαν το νταμπλ του 1969 (το πρώτο στην ιστορία τους) και το πρωτάθλημα του 1970. Ο Παναθηναϊκός διέθετε μια πολύ καλή ομάδα, ένα κράμα έμπειρων και νεαρών ποδοσφαιριστών που αποτελούσε με διαφορά το κορυφαίο σύνολο της χώρας. Ήταν όμως η ώρα για το «κάτι παραπάνω».

Η κίνηση που άλλαξε την ιστορία του Συλλόγου, ήταν η πρόσληψη του Φέρεντς Πούσκας το καλοκαίρι του 1970. Ο θρυλικός Μαγιάρος ποδοσφαιριστής ανέλαβε την ομάδα και την ενέπνευσε με τη δική του φιλοσοφία. Έκανε τους ποδοσφαιριστές να μη φοβούνται κανέναν αντίπαλο, να κοιτάζουν τα μεγαθήρια «στα μάτια» και να πιστεύουν απόλυτα στις δυνατότητές τους. Με ηγέτη τον «καλπάζοντα συνταγματάρχη», το τριφύλλι διέγραψε μια αξέχαστη πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα την περίοδο 1970-1971.

Αποκλείοντας διαδοχικά την Ζενές Ες του Λουξεμβούργου, τη Σλόβαν Μπρατισλάβας από την Τσεχοσλοβακία, την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Έβερτον και τον ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, ο Παναθηναϊκός έφτασε ένα βήμα από το όνειρο. Έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ένα επίτευγμα ανεπανάληπτο ως σήμερα. Μπορεί στον τελικό ο Άγιαξ να αποτέλεσε ένα αξεπέραστο εμπόδιο αλλά το έπος του Γουέμπλεϊ μένει αξέχαστο ως τις ημέρες μας.

Στο τέλος της ίδια χρονιάς, ο Παναθηναϊκός εκπροσώπησε την Ευρώπη στον τελικό του διηπειρωτικού Κυπέλλου, ολοκληρώνοντας την διεθνή του καταξίωση με δύο πολύ καλές εμφανίσεις κόντρα στην πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής, Νασιονάλ του Μοντεβιδέο.

Η συνέχεια της δεκαετίας δεν ήταν ανάλογη. Το πρωτάθλημα του 1972 μπορεί να κατακτήθηκε εύκολα, κυρίως χάρη στις απίστευτες επιδόσεις του Αντώνη Αντωνιάδη στο σκοράρισμα, αλλά από εκεί και μετά άρχισαν να διαφαίνονται κάποια προβλήματα στο εσωτερικό της ομάδας.

Ζητήματα οικονομικής φύσης και διοικητικής αστάθειας άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν να βρει το δρόμο του, παρά το γεγονός ότι διέθετε σπουδαίες μονάδες. Με φωτεινή εξαίρεση το νταμπλ του 1977 με προπονητή τον Πολωνό Κάζιμιρ Γκόρσκι, ο σύλλογος έμεινε μακριά από τους τίτλους και ο ερχομός του επαγγελματισμού τον βρήκε σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Ετικέτες: Ιστορία ποδοσφαίρου. Ποδόσφαιρο.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.