2000-…: Μόνιμος κάτοικος Ευρώπης

3 Ιανουαρίου 2011 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Την τριετία 2001-2003, ο Παναθηναϊκός σημείωσε μία αξιοζήλευτη επίδοση. Βρέθηκε για τρεις διαδοχικές σεζόν να αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά τη χειμερινή διακοπή. Το 2001 (με το θρίαμβο επί της Γιουβέντους) έφτασε στους «16» του Champins League, το 2002 στον προημιτελικό του Champions League και το 2003 στον προημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Την περίοδο 2001-2002 οι πράσινοι προκρίθηκαν από δύο διαδοχικές φάσεις ομίλων αφήνοντας πίσω τους ομάδες όπως η Άρσεναλ, η Σάλκε, η Μαγιόρκα, η Πόρτο και η Σπάρτα Πράγας. Με προπονητές αρχικά τον Γιάννη Κυράστα και στη συνέχεια τον Σέρχιο Μαρκαριάν, το τριφύλλι βασιζόταν σε έναν πυρήνα Ελλήνων ποδοσφαιριστών που αργότερα αποτέλεσε τη βάση του θριάμβου της Εθνικής μας στην Πορτογαλία, οι οπoίοι ήταν πλαισιωμένοι από σημαντικούς ποδοσφαιριστές όπως οι Πάουλο Σόουζα, Γκόραν Βλάοβιτς, Ρενέ Χένρικσεν, Μίχάλης Κωνσταντίνου, Εμμάνουελ Ολισαντέμπε και άλλοι.

Τη σεζόν 2002-2003 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τη βουλγαρική Λίτεξ Λόβετς, την Φενέρμπαχτσε από την Τουρκία, την Σλόβαν Λίμπερετς από την Τσεχία και την βελγική Άντερλεχτ. Στους «8» περίμενε η πορτογαλική Πόρτο. Στο πρώτο παιχνίδι, οι πράσινοι πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση και με την κεφαλιά του Ολισαντέμπε λίγο πριν το τέλος πήραν προβάδισμα για τη ρεβάνς. Στον επαναληπτικό της Αθήνας, οι «δράκοι» του Ζοζέ Μουρίνιο εμφανίστηκαν πολύ διαβασμένοι και πήραν την πρόκριση, ανοίγοντας το δρόμο για τη διετή κυριαρχία τους στην Ευρώπη.

Το 2004, ο Παναθηναϊκός με μία ανανεωμένη ομάδα και τον Ιτζάκ Σουμ στον πάγκο και τον Βέλιμιρ Ζάετς σε ρόλο τεχνικού διευθυντή, κατέκτησε το νταμπλ, επικρατώντας 3-1 επί του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου. Το πρωτάθλημα και το Κύπελλο του 2004 είναι οι τελευταίο τίτλοι των πρασίνων μέχρι σήμερα.

Πηγή: pao.gr

Ετικέτες: Ιστορία ποδοσφαίρου. Ποδόσφαιρο.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.