Η κυριαρχία του Παναθηναϊκού συνεχίστηκε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80, με τέσσερα πρωταθλήματα και τρία κύπελλα. Άνετη κατάκτηση του πρωταθλήματος φύλαγε για τον ΠΑΟ η σεζόν 1980-81, με 23 νίκες – 3 ήττες και σύνολο πόντων 2501-2035. Η σύνθεση της ομάδας: Κόντος, Κορωναίος, Στεργάκος, Κοκολάκης, Βίδας, Παπαντωνίου, Κατσίνης, Γκάρος, Γεωργανάς, Ιωάννου, Καλογερόπουλος, Μεταξάς.
Για τρίτη συνεχή χρονιά (1981-82)ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα βασιζόμενος στην πληρότητα και την ωριμότητα του έμψυχου δυναμικού του. Μάλιστα εκείνη την περίοδο, με τον Κώστα Πολίτη να κοουτσάρει, οι «πράσινοι» πανηγύρισαν το πρώτο νταμπλ στην ιστορία τους. Το Κύπελλο Ελλάδας απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα αφού κατακτήθηκε ουσιαστικά εκτός έδρας. Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε κατά σειρά τους : Πιερικό 97-74, Άρη 85-73, ΑΕΚ 109-80. Στον τελικό που διεξήχθη στο «Αλεξάνδρειο» μπροστά σε ένα φανατισμένο κοινό υπέρ του ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον «Δικέφαλο» 65-63 (Στεργάκος 21, Κοκολάκης 13, Βίδας 12, Κορωναίος 10, Κόντος 7, Ιωάννου 2, Παπαντωνίου). Στο πρωτάθλημα υπήρξε απολογισμός, 22 νικών – 4 ηττών και σύνολο πόντων 2259 – 1856 Η σύνθεση της ομάδας: Κόντος, Στεργάκος, Κοκολάκης, Βίδας, Κορωναίος, Ιωάννου, Κατσίνης, Παπαντωνίου, Μπατής, Γεωργανάς, Βενιέρης, Καλογερόπουλος, Γκάρος, Καρανάσος. Παράλληλα εκείνη η χρονιά σημαδεύτηκε και από εξαιρετική παρουσία στην Ευρώπη, αφού οι «πράσινοι» πέρασαν στις έξι καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες αποκλείοντας και την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Το 1983 οι «πράσινοι» έχασαν το πρωτάθλημα και μάλιστα έμειναν τρίτοι, πίσω από Άρη και ΠΑΟΚ. Παρηγοριά για αθλητές, διοίκηση και κόσμο αποτέλεσε η κατάκτηση του Κυπέλλου. Αποκλείοντας κατά σειρά τους : Πρωτέα 104-64, Ηρακλή 95-80, Περιστέρι 68-64, Άρη 74-60, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στον τελικό -που διεξήχθη στο κατάμεστο γήπεδο της Γλυφάδας -τον Ολυμπιακό τον οποίο νίκησε με 72-62 (Στεργάκος 23, Κορωναίος 19, Κάππος 4, Ανδρίτσος 12, Ιωάννου 8, Κοκολάκης 11).
Ο ΠΑΟ επέστρεψε σε πρωταγωνιστικό ρόλο το 1984 παίρνοντας την κούπα του πρωταθλήματος στο μπαράζ της Κέρκυρας, με προπονητή τον Μιχάλη Κυρίτση. Ήταν το τελευταίο …χρυσάφι, πριν έρθουν τα 14 «πέτρινα» χρόνια. Από το 1983 είχαν αρχίσει να φαίνονται σημάδια παρακμής, με τις αποχωρήσεις των Απόστολου Κόντου-Χρήστου Κέφαλου, αλλά και τις μεταγραφές των σταρ σ’ ανταγωνιστικά σωματεία (ο Κοκολάκης μεταγράφηκε στον Άρη, ο Κορωναίος πήγε στον ΠΑΟΚ). Το 1984, το «νέο αίμα» αποτελούσαν οι Λιβέρης Ανδρίτσος (από το 1983), Δημήτρης Σκροπολίθας οι οποίοι αντικαθιστούσαν στον επιθετικό τομέα τον Απόστολο Κόντο. Στη λήξη της σεζόν, ΠΑΟ και Αρης ισοβάθμησαν με απολογισμό 24 νίκες – 2 ήττες και σύνολο πόντων για τον Παναθηναϊκό 2298 – 1823. Στην Κέρκυρα ο Παναθηναϊκός νίκησε 80-76 και κατέκτησε το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Ο Τ. Κορωναίος ανακηρύχθηκε τέταρτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Την ομάδα αποτέλεσαν οι : Κορωναίος, Στεργάκος, Ανδρίτσος, Κάππος, Βίδας, Σκροπολίθας, Ιωάννου, Τόλιας, Καλογερόπουλος, Πολίτης,
Τσαντίλης, Σωτηρίου.
Το 1985 με τον Μιχάλη Κυρίτση στο πάγκο τους, οι «πράσινοι» έμειναν τρίτοι στο πρωτάθλημα, πίσω από Άρη-ΠΑΟΚ, χάνοντας πέντε φορές (δύο στην έδρα τους , τρεις εκτός). Η ομάδα είχε χάσει τον Τομ Κάππο και τον Δημήτρη Κοκολάκη, ενώ στο ρόστερ της είχε ενταχθεί ο Αργύρης Παπαπέτρου. Ο ΠΑΟ έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, αντιμετώπισε στο ΣΕΦ τον Άρη κι έχασε εύκολα με 86-70, με τους Γκάλη -Γιαννάκη να σκοράρουν μαζί 70 πόντους, όσους όλους έβαλαν οι ηττημένοι.
Την επόμενη χρονιά ο Μιχάλης Κυρίτσης παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, που είχε αποδυναμωθεί κι άλλο, μετά την απόφαση του Τάκη Κορωναίου να μεταγραφεί στον ΠΑΟΚ. Η ομάδα υπέστη 7 ήττες, ισοβάθμησε στο τέλος με τον Πανιώνιο στη 3η θέση, αλλά έμεινε 4η, αφού είχε χειρότερο συντελεστή πόντων από τους Νεοσμυρνιώτες. Στο κύπελλο Κόρατς, αποκλείστηκε από την ελβετική Βεβέ με δύο ήττες στους «8» της διοργάνωσης. Η υπέρβαση έγινε στο κύπελλο, με τον ΠΑΟ ν’ αποκλείει στα ημιτελικά τον πανίσχυρο Αρη. Για να φτάσει ως τον τελικό της διοργάνωσης ο Παναθηναϊκός απέκλεισε κατά σειρά τους : Κάδμο 95-67, ΑΕΚ 99-81, Περιστέρι 102-72 και στους «4» τους «κίτρινους» της Θεσσαλονίκης. Στο τελικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας το Κύπελλο ήρθε στη Λεωφόρο, με νίκη επί του Ολυμπιακού με 88-78 (Στεργάκος 25, Ανδρίτσος 22, Παπαπέτρου 16, Ιωάννου 13, Βίδας 1, Σκροπολίθας 11, Πετρουγάκος).
Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια. Την περίοδο 1986-87, οι «τριφυλλοφόροι» κατρακύλησαν στη 5η θέση του πρώτου πρωταθλήματος της Α1, έχοντας μάλιστα πιο πολλές ήττες από νίκες. Η ομάδα απλά κατάφερε να κερδίσει την πρόκρισή της στο κύπελλο Κόρατς της επόμενης σεζόν, ενώ στο κύπελλο δεν μπόρεσε να φτάσει ούτε μέχρι τα προημιτελικά. Το σημαδιακό γεγονός ήταν η ανάληψη των τυχών του τμήματος από την οικογένεια Γιαννακόπουλου που έμελλε να εκτινάξει το τμήμα- με τους κόπους και τις οικονομικές τις θυσίες- σε απίστευτους θριάμβους κι επιτεύγματα τις δεκαετίες ’90 και ’00.
Την περίοδο 1987-88 ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρνει τίποτα καλύτερο από την προηγούμενη. Τερματίζει ξανά 5ος στη κανονική περίοδο του πρωταθλήματος με 10 νίκες σε 18 ματς, στα πλέι-οφ ήρθε εύκολος αποκλεισμός από την ΑΕΚ και μετά την επικράτησή του επί του Φίλιππου Θεσσαλονίκης εξασφαλίζει την συμμετοχή του στο Κόρατς.
Τη σεζόν 1988-89 έγινε αποδεκτή η συμμετοχή ενός ξένου παίκτη στο πρωτάθλημα, πρώτος Αμερικανός στην ιστορία του ΠΑΟ στην Α1 ήταν ο σπουδαίος Έντγκαρ Τζόουνς, με σημαντική καριέρα στο ΝΒΑ. Η ομάδα κάνει 12 νίκες σε 18 ματς στην κανονική περίοδο και τερματίζει 3η, πίσω από Αρη, ΠΑΟΚ, στα πλέι-οφ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά όπου και αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ. Στο κύπελλο έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς, αλλά εκεί περίμενε ο Άρης και όλα…τελείωσαν.
Η περίοδος 1989-1990 σηματοδοτεί την μεγάλη επιστροφή του Τάκη Κορωναίου (μετά από παρουσία σε ΠΑΟΚ, Πανιώνιο) στο «σπίτι» του, προκειμένου να κλείσει την καριέρα του. Τα χρόνια είχαν περάσει για τον μεγάλο σκόρερ, που παρότι έκανε καλό δίδυμο με τον άλλο «μπόμπερ», Ε. Τζόουνς, δεν οδήγησαν την ομάδα πιο ψηλά από την πέμπτη θέση της κανονικής περιόδου. Με 13 νίκες σε 22 ματς, αλλά και το 77-62 επί του Άρη στη Λεωφόρο, που είχε κάνει αίσθηση, ολοκληρώθηκε η regular season που δεν είχε πλέι-οφ, μιας κι εκεί προκρίνονταν οι ομάδες του top-4. Στο κύπελλο, η ομάδα έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την ΑΕΚ.
Ετικέτες: Ιστορία μπάσκετ. Μπάσκετ.