Οι «χαμένοι» τίτλοι του Παναθηναϊκού

Κανονικά πρέπει να υπολογίζονται τα πρωταθλήματα που έχουν κατακτηθεί πριν τη δημιουργία της ΕΠΟ το 1926, σύμφωνα με τον ιστορικό, Γιώργο Κουσουνέλο, που δίνει έτσι περισσότερους τίτλους στον Παναθηναϊκό!

Ο κύριος Κουσουνέλος, με δηλώσεις του σε αθλητική εφημερίδα, τόνισε ότι όπως και στο εξωτερικό, τα πρωταθλήματα που διεξάγονταν υπό τον ΣΕΓΑΣ πριν την ίδρυση της ΕΠΟ πρέπει να αναγνωρίζονται επίσημα, αφού είχαν υπόσταση.

«Ο ΣΕΓΑΣ είχε χωρίσει τις ομάδες σε κατηγορίες και θεωρούσε Α` κατηγορίας μόνο τους συλλόγους της Αθήνας και του Πειραιά και αυτό φυσικά λογιζόταν ως πανελλήνιο Πρωτάθλημα», τονίζει. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κι αλλιώς, αφού μέχρι το 1913 τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας ήταν μέχρι τη Θεσαλία.

Τότε προστέθηκαν η Μακεδονία και η Ήπειρος πέραν της Άρτας, ενώ μόλις το 1923 έγινε κομμάτι της ελληνικής επικράτειας και η Δυτική Θράκη. Τα λεγόμενα του Κουσουνέλου ενισχύει το ότι υπήρχε Εθνική ομάδα προ της ΕΠΟ, όπως και το ότι επί των πρώτων διοργανώσεων της Ομοσπονδίας, οι επαρχιακές ομάδες αποκλείονταν ξανά. Οπότε, οι διαφορές με τις προηγούμενες διοργανώσεις δεν ήταν τόσο σημαντικές, πέραν της προσθήκης των ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΕΓΑΣ ιδρύθηκε το 1897 και μέχρι το 1922 ήταν υπεύθυνος και για το ποδόσφαιρο. Ακολούθησε το 1922 η ΠΠΣΑΠ και στη συνέχεια η ΕΠΣΕ, ενώ η ΕΠΟ διοργάνωσε το πρώτο της Πρωτάθλημα τη χρονιά 1927-28.

«Είναι απολύτως επίσημα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου που διεξάγονταν πριν από την ΕΠΟ, γιατί με την ίδια λογική δεν πρέπει να μετράμε όλα τα Πρωταθλήματα που διοργάνωνε σε όλα τα ΣΠΟΡ ο ΣΕΓΑΣ πριν από την ίδρυση των ομοσπονδιών. Δηλαδή π.χ το βόλεϊ ή το μπάσκετ ήταν στη δικαιοδοσία του ΣΕΓΑΣ μέχρι το 1971 και γενικότερα όλα τα αθλήματα υπάγονταν στη συγκεκριμένη αρχή για δεκαετίες», τονίζει ο Κουσουνέλος.

Ποιοι όμως είχαν κατακτήσει αυτά τα πρωταθλήματα; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κουσουνέλου, το πρώτο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ ήταν το 1906 και το είχε κατακτήσει ο Εθνικός.

Αναλυτικά τα πρωταθλήματα μέχρι το 1924:

Χρονιά Πρωταθλητής
1906 Εθνικός Γ.Σ.
1907 Εθνικός Γ.Σ.
1908 Γουδή
1909 Παναθηναϊκός Α.Ο.
1910 Γουδή
1911 Παναθηναϊκός Α.Ο.
1912 Παναθηναϊκός Α.Ο.
1913 Γουδή
1914 Γουδή
1915 Παναθηναϊκός Α.Ο.
1916 Γουδή
1921 Παναθηναϊκός Α.Ο.
1922 Παναθηναϊκός Α.Ο.
1923 Πειραϊκός Σύνδεσμος

*Τη χρονιά 1917 το Πρωτάθλημα δεν έγινε ολοκληρώθηκε λόγω πολέμου. Για τις χρονιές 1918 και 1919 δεν υπάρχουν στοιχεία, ενώ το 1920, το 1925, 1926 και 1927 δεν διεξήχθη.

Ανάλογα στοιχεία όμως υπάρχουν και για τρία Κύπελλα. «Είναι επίσημες διοργανώσεις, καθώς αναφέρεται ότι έχουν προκηρυχτεί από τον ΣΕΓΑΣ, όπου μάλιστα είχαν θεσμοθετηθεί και τρόπαια. Δεν είναι ούτε φιλικά, ούτε Πρωταθλήμα, ούτε τουρνουά, ούτε τοπικοί αγώνες. Όπως προ ιδρύσεως της ΕΠΟ υπήρχαν πανελλήνια Πρωταθλήματα, αντίστοιχα υπήρχαν και Κύπελλα. Δεν γίνεται να καταμετρώνται τα πανελλήνια Πρωταθλήματα μόνο από την εποχή που ιδρύθηκαν οι υπόλοιπες ανταγωνιστικές ομάδες του Παναθηναϊκού και έπειτα», δηλώνει ο ιστορικός.

Πρόκειται για το Κύπελλο του 1909, το οποίο πήρε το «τριφύλλι» κερδίζοντας με 9-0 τον Πειραϊκό, αυτό του 1912 που πήγε στο Γουδή και αυτό του 1918, που πήγε πάλι στους «πράσινους!». Σε αυτά, σύμφωνα με τον Κουσουνέλο, πρέπει να συμπεριληφθεί και το Σούπερ Καπ του 1948, στον τελικό του οποίου το «τριφύλλι» κέρδισε δύο φορές τον Ολυμπιακό. Με τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με τον ιστορικό, ο Παναθηναϊκός έχει έξι Πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ που πρέπει να προστεθούν στην τροπαιοθήκη του!

Πηγή: gazzetta.gr

Ετικέτες: Τίτλοι Παναθηναϊκού.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.