Τα επτά διεθνή θαύματα του Παναθηναϊκού σε 7 σπορ: Σκοποβολή

24 Σεπτεμβρίου 2011 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

ΟΙ 7 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΟΥΕΜΠΛΕΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ
2η ΔΙΑΚΡΙΣΗ 6 ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
3η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ
4η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
5η ΔΙΑΚΡΙΣΗ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ
6η ΔΙΑΚΡΙΣΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΓΛΟΥ 2ος ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
7η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΙΤΛΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ

 

ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Κώστας Μυλωνάς

Ο αρχιτέκτονας Κώστας Μυλωνάς δεν έμεινε μεγάλο διάστημα στην σκοποβολή αλλά πέτυχε τη μεγαλύτερη ελληνική διάκριση στο άθλημα. Το 1947 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στοκχόλμης κατέλαβε τη 2η θέση στο πιστόλι ταχύτητος του ατομικού αγωνίσματος ενώ στο ομαδικό η Ελλάδα κατετάγη 3η (μετά την Ιταλία και τη Φινλανδία) με τους εξής σκοπευτές: Κ. Μυλωνάς (ΠΑΟ), Γ. Βήχος (ΠΑΟ), Αγγ. Παπαδήμας (ΠΣΕ), Ευαγγ. Χρυσάφης (ΠΓΣ). Ο Μυλωνάς είχε ατομική επίδοση στο αγώνισμά του 563/600 που εθεωρείτο φοβερή για την εποχή εκείνη.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στοκχόλμης το 1947 ο Κώστας Μυλωνάς σημείωσε επίδοση 558/600 υπολογιζόμενης της βαθμολογίας με τα σημερινά δεδομένα. Δηλαδή το άθροισμα των βαθμών πάνω στο στόχο. Αλλά την περίοδο εκείνη, στην κατάταξη των σκοπευτών προηγείτο του αθροίσματος ο αριθμός των σφαιρών που έπλητταν το στόχο. Ο Μυλωνάς όπως και ο νικητής Σουηδός Τόρστεν Ούλμαν ήσαν οι μόνοι με 60/60 βολές επί του στόχου. Από την επόμενη χρονιά ο κανονισμός άλλαξε και υπολογίζετο το άθροισμα των βαθμών ανεξάρτητα του αριθμού των σφαιρών. Πάντα η αλλαγή των κανονισμών, σε όλα τα σπορ, για κάποιους έχει ευνοϊκά αποτελέσματα και για άλλους όχι.

Την επόμενη χρονιά στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου υπήρξε μια γενική ανατροπή επιδόσεων και αθλητών. Κατ’ αρχήν εμφανίστηκαν οι αθλητές της ανατολικής Ευρώπης με τα νέα τους δεδομένα. Κέρδισε το πιστόλι ταχύτητος ο Ούγγρος Κάρολι Τάκατς με 580/600 που αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ. Μάλιστα κέρδισε ρίχνοντας με το αριστερό του χέρι καθώς είχε χάσει το δεξιό από έκρηξη χειροβομβίδας. Ο περίφημος Τόρστεν Ούλμαν κατετάγη 4ος με 564/600, ο Κώστας Μυλωνάς 10ος με 554/600 και ο Γεώργιος Βήχος 30ος με 541/600.

Ο Κώστας Μυλωνάς, που γεννήθηκε το 1921, μετείχε σε διεθνείς αγώνες μέχρι το 1952 καθώς διατηρούσε τη φόρμα του. Π.χ. το 1952 στη τελευταία εμφάνισή του πέτυχε επίδοση 559/600 αλλά, καθώς είχαν αλλάξει τα δεδομένα, αυτή δεν αρκούσε να του φέρει διάκριση.

Ακολούθως ο Μυλωνάς ασχολήθηκε αποκλειστικά με την επιστήμη του και συνέγραψε βιβλία που αφορούσαν το αντικείμενό του, με αναλύσεις κατασκευών, μελέτες αρχαίων κτιρίων, Σταδίων  κτλ.

Επιμέλεια: Γιώργος Λιβέρης

Ετικέτες: Ιστορία σκοποβολής. Κώστας Μυλωνάς. Σκοποβολή. Τα επτά διεθνή θαύματα του Παναθηναϊκού σε 7 σπορ.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.