Φωτογραφία της ημέρας: Τα «πράσινα» ξίφη, 1965

24 Ιουνίου 2012 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ

Το Greenzone εγκαινιάζει τη στήλη «φωτογραφία της ημέρας». Πεποίθηση των διαχειριστών της ιστοσελίδας είναι πως για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να ζήσει ένα καλύτερο «αύριο» πρέπει να παραμείνει ζωντανό το ένδοξο «χθες».

Το 1965 ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος μεγαλουργούσε σε όλα τα σπορ τα οποία καλλιεργούσε. Εξαίρεση δε θα μπορούσε να αποτελέσει το ευγενές άθλημα της ξιφασκίας (τότε οπλομαχίας), στο οποίο το Τριφύλλι, παρά το γεγονός πως διένυε μόλις τον πέμπτο χρόνο ζωής (το τμήμα ιδρύθηκε το 1960), κατέκτησε σχεδόν όλους τους πανελλήνιους ατομικούς και ομαδικούς τίτλους κάνοντας περήφανο τον τότε γενικό αρχηγό του Παναθηναϊκού Ξενοφώντα Χατζησαράντο, έναν από τους μεγαλύτερους «σκαπανείς» της Παναθηναϊκής Ιδέας.

Συγκεκριμένα, ξέχωρα από τις ατομικές διακρίσεις, τη χρονιά εκείνη βάφτηκαν πράσινοι οι εξής (ομαδικοί) τίτλοι:

Πρωτάθλημα Ελλάδας (Γενική Βαθμολογία)
Πρωτάθλημα Ελλάδας (Άνδρες)
Πρωτάθλημα Ελλάδας (Ξίφος Μονομαχίας – Άνδρες)
Πρωτάθλημα Ελλάδας (Ξίφος Ασκήσεως – Άνδρες)
Πρωτάθλημα Ελλάδας (Έφηβοι)
Πρωτάθλημα Ελλάδας (Ξίφος Μονομαχίας – Έφηβοι)
Πρωτάθλημα Ελλάδας (Ξίφος Ασκήσεως – Έφηβοι)
Πρωτάθλημα Ελλάδας (Σπάθη – Έφηβοι)

Στη φωτογραφία τέσσερις από τους ξιφομάχους του Παναθηναϊκού, που τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 σάρωσαν τα πάντα και έφεραν δεκάδες τίτλους στην τροπαιοθήκη της Λεωφόρου.

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Ξιφασκία.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.