Από τα τσιμέντα στα έξι αστέρια

Από τους Λάμπρου, Πανταζόπουλο, Αρβανίτη, Τζακ Νικολαΐδη (σ.σ. ανιψιός του Απόστολου Νικολαΐδη) και το πρώτο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού το 1946, στους Αλβέρτη, Διαμαντίδη, Μπατίστ και όλους όσους αποτελούν (και αποτελούσαν) την πιο πετυχημένη ομάδα της Ευρώπης την τελευταία 15ετια…

Όλοι τους φόρεσαν (ή εξακολουθούν να φορούν) την «πράσινη» φανέλα. Τόσο αυτοί που αναφέραμε όσο και εκείνοι που μεσολάβησαν όπως οι Κολοκυθάς, Κόντος, Κέφαλος, Κορωναίος, Ανδρίτσος, Στεργάκος, Ιωάννου, Γκάλης και πολλοί πολλοί ακόμα.

Από τις στενές εμφανίσεις στην μεταπολεμική περίοδο, τα κοντά σορτσάκια και τα γράμματα να είναι ραμμένα πρόχειρα πάνω στην μπλούζα, φτάσαμε σε εμφανίσεις που είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα υλικά που απορροφούν την υγρασία σε λιγότερο από 3»!

Με υφάσματα ClimaCool που ενισχύουν την φυσική κίνηση του αθλητή και με μειωμένο βάρος στις εμφανίσεις ώστε να αυξάνεται η άνεση που απολαμβάνουν οι παίκτες κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τι σας λέμε τώρα ε; Μάλλον τι… ακούνε τα αυτιά όλων όσων υπηρέτησαν το μπάσκετ (και δη τον Παναθηναϊκό) στα… πέτρινα (πλην όμως ρομαντικά) χρόνια. Μάλλον με αλαμπουρνέζικα θα τους ακούγονται, παρά με στοιχεία που κάνουν τη ζωή των αθλητών πιο εύκολη.

Παρόλα αυτά, κάθε εμφάνιση έχει και τη δική της ιστορία…

Στην εποχή του Φαίδωνα Ματθαίου

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η έλευση του αείμνηστου Φαίδωνα Ματθαίου έφερε τους «πράσινους» αγκαλιά με την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων (1950, 1951, 1954). Παίζοντας στα ανοικτά (ακόμη) γήπεδα οι (εφαρμοστές) εμφανίσεις του Παναθηναϊκού είχαν μόνο τα… απαραίτητα. Τρία γράμματα (ΠΑΟ) και το τριφύλλι στο στήθος.

Η Ομάδα του 1950 Γιάννης Λάμπρου - Στέλιος Αρβανίτης - Φαίδων Ματθαίου - Νίκος Μήλας - Αλέκος Καράλης

Τα πρωταθλήματα στον «Τάφο του Ινδού»

Έπειτα από επτά χρόνια χωρίς κάποιον τίτλο, οι «πράσινοι» εγκαινιάζουν το κλειστό γήπεδο μπάσκετ κάτω από τις εξέδρες του «Απόστολος Νικολαΐδης» το οποίο θα γίνει γνωστό ως ο «Τάφος του Ινδού». Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στις επιτυχίες χάρη στους Βασιλακόπουλο, Ταβουλάρη, Παναγιωταράκο. Οι εμφανίσεις άρχισαν να έχουν τις… πρώτες αλλαγές, με το τριφύλλι να μεταφέρεται στο δεξί μέρος της φανέλας, ενώ τη λέξη ΠΑΟ να έχει αντικαταστήσει ο αριθμός! Το 1966 με τον Κώστα Πολίτη στην ομάδα, οι εμφανίσεις γίνονται «πράσινες» από την κορυφή μέχρι τα νύχια! Ο αριθμός υπάρχει μόνο στην πλάτη και το μπροστινό μέρος κοσμεί μόνο ένα τριφύλλι.

Η Ομάδα του 1964 Στέλιος Ταβουλάρης - Γιώργος Βασιλακόπουλος - Γιώργιος Λιαμής - Πέτρος Παναγιωταράκος - Γιώργος Ζάνος

Οι ρίγες έφεραν… γούρι

Λίγο πριν κάνει την εμφάνισή του το 1970 ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται με πολλές λεπτές ρίγες στο μπροστινό μέρος της φανέλας, το τριφύλλι μέσα σε πλαίσιο και τον αριθμό στο σημείο της καρδιάς. Η… καινοτομία της εποχής ήταν ότι η στην πλάτη υπήρχε μόνο το πράσινο χρώμα και ένας μεγάλος αριθμός στη μέση. Όπως αποδείχθηκε ήταν από τις γούρικες εμφανίσεις των «πρασίνων» αφού φορώντας αυτές τις φανέλες ξεκίνησαν να χτίζουν τη δική τους δυναστεία στο ελληνικό μπάσκετ, χάρη στους Γιώργο Κολοκυθά και Απόστολο Κόντο.

Η Ομάδα του 1969 Χρήστος Κέφαλος - Θανάσης Πέππας - Απόστολος Κόντος - Γιώργος Κολοκυθάς - Ανδρέας Χαϊκάλης

Μόνιμος πρωταθλητής!

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο Παναθηναϊκός είχε…εδραιωθεί στην κορυφή του πρωταθλήματος και δίπλα στους Κόντο, Κολοκυθά υπήρχε και ο μεγάλος σουτέρ της εποχής, Χρήστος Κέφαλος. Οι εμφανίσεις είχαν γυρίσει στην… αρχική τους μορφή, με το τριφύλλι στο στήθος και τον αριθμό στο αριστερό σημείο. Μοναδικές διαφορές; Το βαθύ πράσινο είχε πάρει τη θέση του… (σχεδόν) λαχανί, ενώ είχε προστεθεί μια λεπτή ρίγα περιμετρικά της εμφάνισης.

Η πρώτη… διαφήμιση

Στο πρωτάθλημα του 1977 ο Παναθηναϊκός είχε για πρώτη φορά στην εμφάνισή του και διαφήμιση. Τα καύσιμα FINA είχαν την… τιμητική τους στη φανέλα των «πρασίνων» ενώ παρατηρήθηκε και… εξέλιξη στη γραμματοσειρά! Πιο τετραγωνισμένοι αριθμοί, ενώ υπήρχε και περίβλημα γύρω γύρω από το τριφύλλι που είχε επιστρέψει στο δεξί μέρος της εμφάνισης.

Νέα… καύσιμα στη φανέλα

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και για μια πενταετία τουλάχιστον η Motor Oil είχε πάρει τη σκυτάλη από τη FINA στο μπροστινό μέρος της φανέλας. Εκείνη την εποχή άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και οι εταιρείες ένδυσης με την Converse να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις «πράσινες» εμφανίσεις. Μάλιστα υπήρξαν και χρονιές (όπως το 1982 για παράδειγμα) που ήταν ευδιάκριτο το όνομα της εταιρείας που έντυνε τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα το έμβλημα της ομάδας ήταν το ίδιο με αυτό του ποδοσφαίρου, ενώ από χρονιά σε χρονιά άλλαζαν τα χρώματα και το πράσινο σκούρο έδινε τη θέση του στο ανοικτό.

Η Ομάδα του 1981 Τάκης Κορωναίος - Τομ Γούλφποκ - Δημήτρης Κοκολάκης - Ντέινβιντ Στεργάκος - Κυριάκος Βίδας

Τα… πέτρινα χρόνια

Τη σεζόν 1985-86 η Converse έντυσε για τελευταία φορά τον Παναθηναϊκό. Σειρά πήρε η ΝΙΚΕ, ενώ ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν και οι χορηγοί στο μπροστινό μέρος της φανέλας. Έκτοτε και για μια δεκαετία περίπου ο Παναθηναϊκός έπαψε να πρωταγωνιστεί στο ελληνικό μπάσκετ. Οι Ανδρίτσος, Ντέιβις, Τζόουνς, Πεδουλάκης, Σκροπολίθας, Παπαπέτρου, Δημακόπουλος, Φραγκισκάτος (όπως και πολλοί ακόμα) που φόρεσαν την «πράσινη» φανέλα δεν κατάφεραν να να πανηγυρίσουν κάποιο τρόπαιο. Οι εμφανίσεις δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες αλλαγές εκείνη την περίοδο. Ίσως με εξαίρεση τη σεζόν 1989-1990 όταν και υπήρξε διχρωμία στη φανέλα με μια μεγάλη οριζόντια ρίγα στο μπροστινό μέρος…

Η Ομάδα του 1989 Τάκης Κορωναίος - Λιβέρης Ανδρίτσος - Έντγκαρντ Τζόουνς - Διονύσης Φραγκισκάτος - Μέμος Ιωάννου

Γκάλης και… κύπελλο

Το καλοκαίρι του 1992 ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε την μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Απέκτησε από τον Άρη τον Νίκο Γκάλη και έκτοτε άρχισε να αλλάζει και η ιστορία της ομάδας. Αργά, αλλά σταθερά. Την ευθύνη των εμφανίσεων είχε αναλάβει η Reebok ενώ ο Maxwell Full αποτελούσε το… διαφημιστικό κομμάτι της φανέλας. Εκείνη τη χρονιά οι «πράσινοι» κατάφεραν να φτάσουν μόνο μέχρι την κατάκτηση του εγχώριου κυπέλλου.

1992-1993

Το πρώτο φάιναλ φορ

Τη σεζόν 1993-94 οι εμφανίσεις πέρασαν στα χέρια της Adidas ωστόσο παρέμεινε ο ίδιος χορηγός. Μπορεί να μην έφτασε στην κατάκτηση κάποιου τροπαίου, αλλά οι «πράσινοι» έδωσαν για πρώτη φορά το «παρών» σε φάιναλ φορ πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Τελ Αβίβ. Γκάλης, Βολκόφ, Βράνκοβιτς, ήταν οι παίκτες που ξεχώριζαν…

1993-1994

Δεύτερο σερί φάιναλ φορ

Η ΝΙΚΕ ήταν εταιρεία που… ξαναπήρε τα δικαιώματα της φανέλας την αμέσως επόμενη χρονιά αλλά το αποτέλεσμα ήταν ίδιο με αυτό της προηγούμενης. Μπορεί να αποκτήθηκε από τον «αιώνιο» αντίπαλο ο Ζάρκο Πάσπαλι, όπως και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ωστόσο είχε αποχωρήσει λόγω της γνωστής κόντρας με τον Κώστα Πολίτη, ο Νίκος Γκάλης. Κανένας τίτλος, παρά μόνο η παρουσία στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα. Παράλληλα το χρώμα είχε… σκουρύνει όσο ποτέ άλλοτε, ενώ τον ρόλο του χορηγού είχε αναλάβει η μπύρα Beck’s.

1994-1995

Ντομινίκ και το… πρώτο αστέρι!

Λιτή, απέριττη και… άκρως πετυχημένη! Ο λόγος για τη φανέλα της σεζόν 1995-96 την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Ντομινίκ Ουίλκινς. Ο πάλαι ποτέ σούπερ σταρ του ΝΒΑ οδήγησε τον Παναθηναϊκού στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανοίγοντας τον δρόμο (και) για τα… υπόλοιπα αστέρια! Πράσινο ανοικτό το χρώμα της εμφάνισης, ο χορηγός στο κάτω μέρος, το νούμερο με μεγάλη γραμματοσειρά και το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς.

1995-1996

Λίφτινγκ σε φανέλα και πρόσωπα!

Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης και του κυπέλλου Ελλάδος, ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε… ριζικές αλλαγές! Έφερε πολλά νέα πρόσωπα, ενώ τροποποίησε και την φανέλα της ομάδας. Η PONY είχε γίνει η νέα εταιρεία ένδυσης και οι… V6 ο νέος χορηγός. Το μόνο που κατάφερε ο Παναθηναϊκός εκείνη τη χρονιά ήταν η κατάκτηση του διηπειρωτικού κυπέλλου απέναντι στην Ατένας Ντε Κόρντομπα.

1996-1997

Επιστροφή στους τίτλους!

Αν και ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ακόμα δεν είχε μπει στο τραπέζι η ιδέα των… αστεριών! Έτσι στον πρώτο εγχώριο τίτλο (1998) έπειτα από 14 «στείρα» χρόνια η φανέλα ήταν πολύ… απλή. Βέβαια τη διαφορά την έκαναν οι παίκτες, όπως οι Ντίνο Ράτζα και Μπάιρον Σκοτ.

Η Ομάδα του 1997-1998 Κώστας Παταβούκας - Νίκος Οικονόμου - Ντίνο Ράτζα - Μίκαελ Κοχ - Μπάιρον Σκοτ

Το πρωτάθλημα στο Παλέ

Για μία ακόμη χρονιά ο Παναθηναϊκός έμεινε μακριά από κάποια ευρωπαϊκή διάκριση, αλλά μπόρεσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κόντρα στον Ολυμπιακό. Οι διαφορές στην εμφάνιση ήταν μηδαμινές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μοναδική εξαίρεση την χοντρή ρίγα στο περίβλημα της εμφάνισης και του σορτς.

1998-1999

Η εμφάνιση των αστεριών!

Η κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος Ευρώπης στο κλειστό της Πυλαίας το 2000 έφερε και… τυπικά το δεύτερο αστέρι στη φανέλα του Παναθηναϊκού. Για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους δύο αστέρια (στην κατά τα άλλα λιτή φανέλα εκείνης της χρονιάς), τα οποία συμβόλιζαν τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια της ομάδας.

1999-2000

Συμβόλαιο ζωής με την Adidas

Από το καλοκαίρι του 2000 και μετά Παναθηναϊκός και Adidas διασταύρωσαν τους δρόμους τους και έκτοτε δεν χώρισαν ποτέ! Στη χρονιά της Σουπρολίγκα (2000-2001) η εν λόγω εταιρεία έβαλε το… στίγμα της στη φανέλα με τις γνωστές (και πολλές) ρίγες, με τους «πράσινους» να φτάνουν στην κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος, όπως και στο φάιναλ φορ της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης

Μετά το φάιναλ φορ της Μπολόνια (2002), στην «πράσινη» φανέλα ράφτηκε το τρίτο αστέρι που ισοδυναμούσε με το τρίτο πρωτάθλημα Ευρώπης! Βέβαια ήταν η πρώτη χρονιά που ο Παναθηναϊκός δεν κατάκτησε κάποιον εγχώριο τίτλο. Η καινοτομία στην εμφάνιση ήταν ότι το σήμα της ομάδας είχε… μικρύνει πολύ, ενώ είχαν μεγαλώσει πολύ οι αριθμοί των παικτών! Παράλληλα ο χορηγός διατηρήθηκε μέσα σε φόντο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ντεμπούτο για το… τρίτο αστέρι

Τη σεζόν 2002-2003 οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν με το τρίτο αστέρι στη φανέλα τους, παράσημο από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που είχαν κατακτήσει μερικούς μήνες νωρίτερα. Η τριετία που ακολούθησε δεν είχε μεγάλες διαφορές όσον αφορά το στήσιμο της εμφάνισης. Τα τρία αστέρια παρέμειναν και οι μοναδικές διαφορές είχαν να κάνουν με τις ρίγες και το σήμα το οποίο πήγαινε από αριστερά, δεξιά και τούμπαλιν. Παρόλα αυτά ο αριθμός παρέμεινε στο κέντρο, ενώ και το χρώμα δεν άλλαξε τόνο εκείνη την περίοδο.

2002-2003

Νέο λουκ στις φανέλες

Την διετία 2005-2007 άρχισαν να γίνονται νέες αλλαγές στη φανέλα του Παναθηναϊκού. Διαγώνιες ρίγες έκαναν την εμφάνισή τους στα πλαϊνά της φανέλας, το σήμα της εταιρείας μετακινήθηκε στο πάνω μέρος, ενώ ο χορηγός έφυγε από το πλαίσιο και έγινε «ένα» με τη φανέλα. Η πρώτη χρονιά (2005-2006) συνοδεύτηκε από το νταμπλ, σε αντίθεση με την δεύτερη (2006-2007) που οι «πράσινοι» πανηγύρισαν το πρώτο «τριπλ κράουν» στην ιστορία τους με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας ,του πρωταθλήματος και του κυπέλλου.

Η Ομάδα του 2006-2007 Δήμος Ντικούδης - Ντέγιαν Τομάσεβιτς - Ραμούνας Σισκάουσκας - Τόνι Ντελκ - Δημήτρης Διαμαντίδης

Με… χρυσά γράμματα!

Για πολλούς ήταν μία από τις καλύτερες εμφανίσεις στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Και αυτό διότι ήταν η επετειακή για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της ομάδας. Ο αριθμός αναγραφόταν με ολόχρυσα γράμματα, ενώ είχε προστεθεί και το τέταρτο αστέρι ύστερα από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο φάιναλ φορ του ΟΑΚΑ! Αυτή ήταν και η τελευταία χρονιά που χορηγός της φανέλας ήταν η εταιρεία κινητών τηλεφώνων.

2007-2008

Το δεύτερο τριπλ κράουν

Μια νέα καινοτομία υπήρχε στις φανέλες για τη διετία που ακολούθησε! Μέσα στο νούμερο αναγραφόταν με μικρά γράμματα ο ύμνος της ομάδας αλλά δεν αλλοίωνε σε καμία περίπτωση τον αριθμό. Με αυτήν την εμφάνιση οι «πράσινοι» έφτασαν στο δεύτερο τριπλ κράουν μέσα σε τρία χρόνια (2009), ενώ στη φανέλα που παρουσίασαν τη σεζόν 2009-2010 είχαν ραμμένο και το 5ο αστέρι! Παράλληλα το σήμα βρίσκονταν πλέον μέσα σε ένα πλαίσιο μπάλας μπάσκετ…

2009-2010

Φανέλα με… υπογραφή!

Πέρυσι και λίγο πριν μπει το 6ο αστέρι στη φανέλα το οποίο θα κοσμεί τις φετινές του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» είχαν μια άλλη πρωτοποριακή ιδέα. Την υπογραφή του κάθε παίκτη πάνω στο νούμερο της φανέλας! Και όπως αποδείχθηκε ήταν αρκετά γούρικο. Οι «πράσινοι» έφτασαν για 6η φορά μέσα σε 15 χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης ενώ συνέχισαν να κυριαρχούν στο εγχώριο πρωτάθλημα κατακτώντας έναν ακόμη τίτλο.

Ετικέτες: Εμφανίσεις Παναθηναϊκού. Φανέλες Παναθηναϊκού.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.