Η ομάδα άρσης βαρών του ΠΑΟ ανήκει στο ερασιτεχνικό τμήμα του συλλόγου. Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλήματος, έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Ελλάδας και έχει αναδείξει τους αθλητές Χρήστο Ιακώβου και Λεωνίδα Σαμπάνη που οδήγησαν την Ελλάδα σε επιτυχίες σε Ολυμπιάδες.
Ίδρυση
Το τμήμα της άρσης βαρών ιδρύθηκε το 1959.
1960-1970
Το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε από τον Παναθηναϊκό στην αίθουσα αθλοπαιδιών του υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Επιτροπής Άρσης Βαρών. Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής συγκεντρώνοντας 50 βαθμούς με δεύτερο τον Εθνικό με 25 βαθμούς. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε για πρώτη φορά για τον Παναθηναϊκό ο Χρήστος Ιακώβου.
Το 1965 ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλητής Ελλάδας.
Οι αθλητές του ΠΑΟ Αρβανιτόπουλος στα 82,5 κιλά, Τσούκας στα 90 κιλά, Φλασκής στα 60 κιλά και Ιακώβου στα 75 κιλά να αναδείχθηκαν πρώτοι στις αντίστοιχες κατηγορίες. Το 1966 για τρίτη συνεχόμενη φορά ο Παναθηναϊκός κατακτά το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα αφήνοντας πίσω του τον Ολυμπιακό και τον Κύδωνα Χανίων. Σημαντική ήταν η διάκριση του Χρήστου Ιακώβου ο οποίος σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ στα 75 κιλά.
Το 1967 και πάλι πρωταθλητής αναδεικνύεται ο ΠΑΟ.
Οι αθλητές της ομάδας Τσούκας και Ιακώβου κατακτούν στους Μεσογειακούς Αγώνες το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα με τον Ιακώβου να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ Εφήβων στα 75 κιλά με άρση 136,5 κιλών.
Το 1968 έρχεται το 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ελλάδας. Ο Φλασκής εκείνη τη χρονιά σημείωσε 3 Πανελλήνια ρεκόρ και ο Τσούκας 5 ενώ ο Χρήστος Ιακώβου σε διεθνές μίτινγκ στο Λονδίνο σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στο ντεβολπέ με άρση 139 κιλών.
Το 1969 για πέμπτη συνεχόμενη φορά ο ΠΑΟ στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας και αυτό θα ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα του συλλόγου στην άρση βαρών. Ο Χρήστος Ιακώβου διακρίθηκε τερματίζοντας 6ος στο Παγκόσμιο και 5ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
1971-1990
Μετά το 1969 οι επιτυχίες στου συλλόγου περιορίστηκαν στις διακρίσεις των αθλητών του με τα εθνικά χρώματα. Ο Χρήστος Ιακώβου το 1971 κατάκτησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο ντεβολπέ στη κατηγορία των 82,5 κιλών με άρση 162,5 κιλά. Το 1972 ο Ιακώβου αναδείχθηκε 5ος Ολυμπιονίκης στο σύνολο, στο Μόναχο ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ντεβολπέ σηκώνοντας 170 κιλά.
Από το 1972 και έως το 1990 το τμήμα υποβαθμίζεται, η εξέλιξη του αθλήματος σε ημιεπαγγελμάτικο έχει αρνητικό αντίκτυπο στο τμήμα άρσης βαρών του ΠΑΟ.
Τη δεκαετία του 1980 ο αθλητής Π. Δρακόπουλος παρότι δεν κατάφερε να οδηγήσει το τμήμα στον τίτλο με τις ατομικές διακρίσεις του συνέβαλε σε καλές θέσεις στην κατάταξη του Πρωταθλήματος ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε Πανελληνιονίκης, Μεσογειονίκης και Βαλκανιονίκης.
1991-2004
Το 1992 αγωνίζεται για πρώτη φορά με τον ΠΑΟ ο Λεωνίδας Σαμπάνης που είναι ο πρώτος αθλητής όλων των τμημάτων του ΠΑΟ και ο μοναδικός άντρας που κατέκτησε ολυμπιακό μετάλλιο.
Ο Σαμπάνης με τα εθνικά χρώματα κατέκτησε 2 ασημένια Ολυμπιακά μετάλλια, 5 μετάλλια (2 χρυσά, 3 ασημένια) στο Ευρωπαϊκά πρωτάθλημα και 3 μετάλλια (2 χρυσά, 1 ασημένιο) στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Προπονητής του στις περισσότερες επιτυχίες του με το εθνόσημο υπήρξε ο πρώην αθλητής του ΠΑΟ Χρήστος Ιακώβου.
Μετά την αποχώρηση του Σαμπάνη από τους αγωνιστικούς χώρους ο Παναθηναϊκός δεν έχει καταφέρει να αναδείξει κάποιον αθλητή που να διακριθεί.
- 6 Πρωταθλήματα Ανδρών:
1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969
Αξιόλογοι αθλητές
Χρήστος Ιακώβου
Στέργιος Τσούκας
Χρήστος Τσούκας
Γραμματικόπουλος
Τσίπης
Βαγιώνης
Παναγιώτης Δρακόπουλος
Α. Φλασκής
Κώστας Απολλωνάτος
Νίκος Πολύδωρος
Ν. Αρβανιτόπουλος
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Γιώργος Οικονόμου
Νίκος Στραταριδάκης
Χ. Κωνσταντινίδης
Β. Τσέλιος
Δημητρίου
Λεωνίδας Σαμπάνης
Επιμέλεια: Θεόδωρος Συνοδινός
Πηγή: el.wikipedia.org
Ετικέτες: Άρση βαρών. Ιστορία άρσης βαρών.